هويت جمعي و ملي مردم ايران


 





 

مقام معظم رهبری(مدظله العالی) می فرمایند:
 

مليت چيست؟ يک هويت جمعي است که با برخورداري از آن، هر کشور مي تواند از همه امکانات خود براي پيشرفت و موفقيت استفاده کند. اگر اين احساس هويت جمعي وجود نداشته باشد، بسياري از مشکلات براي آن مجموعه پيش مي آيد و بسياري از موفقيت ها براي آن ها حاصل نخواهد شد؛ يعني پاره اي از موفقيت ها در يک کشور، جز با احساس هويت جمعي به دست نخواهد آمد. اين هويت ملي و جمعي در کشور ما حتي از مليت هم فراتر است. ما با اين که مليت را محترم و مقدس مي شمريم و خيلي هم روي مليت به معناي مثبت آن، نه به معناي منفي آن؛ همان چيزي که در عرف سياسي دنيا به آن «ناسيوناليسم» گفته ميشود تکيه مي کنيم؛ اما هويت جمعي و ملي ملت ايران، نظام اسلامي است که حتي از مليت ايراني، کارايي و جذابيت بيشتر و حوزه تأثير وسيعتري دارد.
اهميت اين هويت جمعي به اين است که هم در مقياس ايراني داراي بازده و تأثير است، هم در مقياس اسلامي چنين تأثيري دارد، هم در مقياس جهاني موثر است؛ يعني چيزي که ديگر مليت ها هيچکدام اين ها را ندارند؛ يک چيز فراملي است. دايره بعضي از شعارهاي فراملي، محدود است. مثلا عرب ها به هويت عربي و ناسيوناليسم يا قوميت عربي تکيه مي کنند؛ اما اين هويت اولا محدود در دايره عرب هاست و فراتر از آن ها را شامل نمي شود؛ ثانيا چون عربيت يک واقعيت است، حاوي و متضمن يک آرمان فرامليتي نيست که براي ديگرملت هاي جهان جاذبه اي داشته باشد؛ لذا در يک کمربند محصور مي ماند؛ حتي با افرادي که آن سوي مرز هستند، تعارض هم پيدا مي کند؛ عرب و غيرعرب، عرب و فارس، عرب و ترک؛ چون آرماني در آن نيست که بتواند يک دايره
وسيع تر از اين هويت را فرا بگيرد. اما نظام اسلامي اين گونه نيست؛ نظام اسلامي، هم داراي کاربرد اسلامي است، هم داراي کاربرد جهاني است؛ يعني فرااسلامي است. (1)

پي نوشت ها :
 

1- بيانات رهبر معظم انقلاب در ديدار جوانان استان اصفهان، 12/8/1380
 

منبع:www.khamenei.ir